Rafel Muria, guardonat amb el premi Revelació 2021 de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia

 

El Palau de Pedralbes ha estat la seu escollida per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició per fer el lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia 2021.

La gran notícia és que enguany el nostre xef ha estat un dels guardonats. Rafel Muria ha obtingut el Premi Revelació 2021. Un premi que ens omple d’il·lusió!

Els altres guardonats han estat Jordi Vilà, xef del restaurant Alkimia de Barcelona, amb el Premi Nacional de Gastronomia;; Javier Oliveira del restaurant Via Veneto, amb el Premi Cap de sala; i Assocome, l’associació d’empreses majoristes Mercabarna amb el Premi Especial de l’Acadèmia.

A tots ells volem fer arribar la nostra més sincera enhorabona. Son també uns referents del nostre dia a dia!

 

Ens entrega el premi algú molt i molt especial per nosaltres…Carme Ruscalleda!

 

Carme Ruscalleda i Serra, vicepresidenta de l’ACGN juntament amb l’Hble. Sra. Teresa Jordà i Roura, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han entregat el Premi Revelació 2021 a Rafel Muria i Franch.

Estem contents de poder portar un nou premi a la comarca del Priorat i també de que es reconegui la tasca de Rafel Muria com a xef de la mel.

Els Premis Nacionals volen reconèixer els diferents actors que fan de la gastronomia un dels motors econòmics del nostre país. Segons Carles Vilarrubí, president de l’ACGN, “aquests premis van néixer com a reconeixement d’un ofici tan noble i antic com el de cuinar, produir, abastir o aconseguir l’harmonia entre el plat, el comensal i el lloc. Un premis que sense dubte ajuden a preservar la identitat de la nostra cultura gastronòmica”.  

Per reforçar aquest reconeixement, el dimecres 28 de juliol s’estrenarà a TV3 “la Sopa d’all, i el món que ve”, un documental que ens convida a reflexionar sobre el moment crític i el punt d’inflexió que viuen el sector de la gastronomia i la indústria agroalimentària del país.

Però…qui és en realitat Rafel Muria Franch? 

Rafel, el xef de Quatre Molins i ArtMuria, és nascut al Perelló en una família de llarga tradició abellera. Crescut entre flors i eixams, la mel defineix el seu imaginari més íntim aconseguint un llenguatge absolutament personal i nou.  Diplomat l’any 2012 a l’Escola Hofmann de Barcelona comença la seva carrera professional al Restaurant Villa Retiro de Xerta (amb una estrella Michelin) i recorre restaurants d’alt prestigi internacional com el Restaurant Michel Bras a Lagiole, França (tres estrelles Michelin), o Villa Maiella a Pescara, Itàlia (amb una estrella Michelin). Aquesta trajectòria es veurà culminada en arribar a ser el segon xef a l’exclusiu restaurant parisenc L’Atelier de Joel Robuchon Saint-Germain (dues estrelles Michelin).

Amb vint-i-tres anys arriba a Cornudella de la ma del viticultor Jaume Giral (Celler Ronadelles) per inaugurar una nova etapa del restaurant Quatre Molins. Des del primer moment té la intenció de fer una cuina contemporània que dibuixi els paisatges tot fent valdre els productes i varietats autòctones. La idea sempre ha estat la de situar la cuina del Priorat a l’alçada dels vins que es produeixen a la comarca.

Parlar de Rafel Muria és fer-ho del guanyador de l’exigent Concurs Nacional de Gastronomia Tonyina Roja BALFEGÓ en la seva edició de 2018. Per la seva Royal de Sangatxo de Tonyina Roja va rebre 100 punts de Martín Berasategui, la puntuació màxima qui va confessar no haver donat mai aquesta puntuació en cap concurs.

Rafel Muria és un xef senzill, humil, aparentment vergonyós i amb la inquietud del que vol aprendre cada dia.

Aquesta humilitat no li ha impedit seguir recollint èxits com la candidatura a Cuiner Revelació Madrid Fusión 2019, una nominació que va fer saltar definitivament a la primera línia. L’any 2020 el seu projecte es fa mereixedor de la menció “el Plat” a la Guia Michelin, i enguany ha obtingut la primera Estrella Michelin. És la primera Estrella Michelin, per Rafel, però també és la primera obtinguda per un restaurant de la comarca del Priorat.

La seguretat, tenacitat, valentia i l’equilibri, junt amb un gran coneixement del producte i les tècniques de cuina són, malgrat la seva joventut, els punts forts que destaquen en el xef Rafel Muria.

 

Vols saber més sobre els premis? Material Audiovisual: