Cronologia

Avui som terra, paisatge i vi, perquè el Priorat és passió i essència.

El vi es respira en cada racó d’aquest territori, i també a Quatre Molins, perquè és ànima, tradició i inspiració. Volem fer un homenatge amb una breu cronologia que mostra com el Priorat ha aconseguit ser reconegut arreu del món.

Any 1163
L’arribada del cartoixans

Al peu de la serralada del Montsant, s'inicia la tradició vinícola del territori. Envoltats de muntanyes vermelloses, refugi i silenci, els monjos de la Cartoixa d'Escaladei van establir les bases del cultiu de la vinya en aquesta zona. Sabíeu que es considera la primera cartoixa fundada a la Península Ibèrica? Això va marcar l'inici d'una llarga tradició vinícola.

Progrés i industrialització
Expanded
Finals s. XIX: Progrés i creixement

Aquest període representa una etapa de progrés i expansió industrial a Catalunya, amb un ressorgiment de la cultura catalana que també deixa la seva empremta en les regions rurals i vitícoles. Les noves tecnologies arriben al Priorat, encara que de manera més modesta que en altres regions catalanes. Es produeixen canvis en la mecanització dels cultius, afavorint la substitució de les varietats comuns per les més nobles, com la Garnatxa i la Carinyena.

 

Anys 50
Objectiu, la qualitat

La qualitat dels vins del Priorat, tant els tradicionals com els més nous, és fonamenta en el microclima del territori. Les escasses pluges i la terra de pissarra limiten el vigor dels ceps, determinat el caràcter del vi. L'objectiu d'aquest moment era aconseguir un vi de qualitat.

Anys 70
Un canvi radical

El Priorat experimenta un declivi econòmic i demogràfic, amb una baixa producció i dificultats tècniques de cultiu. La terra s'abandona cada vegada més, les instal·lacions es tornen obsoletes i les possibilitats d'inversió són escasses. Aquesta situació canvia radicalment quan un grup de visionaris, convençuts del potencial dels vins del territori, elaboren l'any 1974 les primeres ampolles de vi negre amb etiqueta "Priorat" de les varietats autòctones Garnatxa i Carinyena.

Anys 90
Consolidació i prestigi.

Un dels objectius de principis dels anys 90 és aconseguir la D.O.

Fins l’any 1989, no es crea una Cooperativa d’on es produeixen 8000 ampolles però la curiositat és que no s’assoleix la DO, doncs el vi no compleix els requisits per obtenir la distinció perquè no arriba a 13º.

Finalment l’any 1992 surt al mercat la DO Priorat.  

La següent fita era aconseguir la DOQ per tal de garantir la qualitat del vins. Finalment va arribar l’any...

Actualitat
Unificació i reconeixement internacional

L’any 2018 Obre les seves portes el restaurant Quatre Molins.

L’any 2021 vam rebre el Premi de Carta Vi entre les millors cartes de vins de la província de Tarragona.